Get Adobe Flash player

Raakaruokinta

Raakaruokinta


Miksi raakaruokin kissojani?

Syötän kissojani raaka-ruoalla siitä yksinkertaisesta syystä, että teollinen ruoka on tänä päivänä hyvin kaukana siitä, mikä kissalle olisi luonnonmukaista ravintoa.

Lihansyöjälle kuivamuona on kuin kuivia keksejä, ja teolliset purkkimuonat taas sisältävät monesti suurimmaksi osaksi ravintoarvoltaan köyhiä raaka-aineita tai niiden alkuperä on kyseenalainen. Kun säilyke on vielä kypsennetty, on sen luonnolliset ravintoaineet jo valmiiksi tuhottu.

Kissoillani oli vuosien varrella ilmennyt mm. virtsakiteitä, samoin kun yhdellä kissoistani mykoplasmasta jälkitaudiksi jäänyt mystinen turvotus, jota esiintyy satunnaisesti raajoissa. Muun muassa nämä asiat ovat pistäneet miettimään, voisinko ruokinnalla vaikuttaa kissojen terveydentilaan.

Kissa, jolla oli virtsakiteitä, söi hyvälaatuista valmisruokaa kun kiteet todettiin. Kissa katetroitiin ja se sai lääkekuurin sekä erikoisruokavalion. Ruokavalio oli kuivamuonaa, jonka olisi pitänyt olla kissan ainoa ravinto sen loppuelämän ajan..

Juuri kuivamuona voi aiheuttaa kissan elimistössä kuivumista, koska kissan juomistarve on luonnostaankin heikko. Tämä ei kallooni mahtunut mitenkään, mutta toteutin ruokavaliota aikani ja kyttäsin kissan vessakäyntejä lähes hysteerisenä.

Miten innostuin?

Ystäväni oli puhunut raakaruokinnasta minulle jo pitkään, mutta ajattelin sen olevan kovin työlästä. Kerran sitten tajusin, ettei minulla ei ollut yhtään järkevää syytä olla aloittamatta, ainoastaan oma laiskuuteni. Jos kissani voisivat paremmin, miksen vaivautuisi?

Tuolloin oli syksy 2009. Aloin ottaa asioista selvää, ja tilasin ystäväni suosituksesta Michelle Bernard:n kirjoittaman kirjan ”Raising Cats Naturally” http://www.blakkatz.com/raisingcatsnaturally.html

Kirjaa lukiessa koin lopullisen heräämisen. Monta kertaa palaset loksahtivat kohdalleen ja tajusin, että näinhän asia juuri on! Kirjasta on peräisin resepti, joka on kissalamme ruokinnan perusta. Palaan kirjaan aina uudelleen ja uudelleen, ja voin sanoa, että se on meidän ruokintamme ”peruskivi”.

Suureksi avuksi on ollut myös Anna Multanen: http://www.annamultanen.net/ jolta olen saanut paljon hyviä neuvoja ja ohjeita muuhunkin kissan hyvinvointiin.

Tästä eteenpäin

Tätä kirjoittaessa on syksy 2011, ja olen raakaruokinnalla ruokkinut tiineen naaraan ja kasvattanut sen pennut maailmalle, sekä seurannut nuoren naaraamme (Siru) kehitystä 4kk:n ikäisestä pennusta aikuiseksi.

Näiden lisäksi virtsavaivoja aikanaan potenut kastraatti-uros on voinut mainiosti ilman minkäänlaista oiretta.

Meillä syntyvät pennut opetan toki syömään myös teollista ruokaa, enkä edellytä pennun uusia omistajia ruokkimaan raakaruoalla, vaikka toki toivon sitä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että lihansyöjän tulee saada lihaa edes sillointällöin, ja siksi suosittelenkin antamaan kissalle esim. porsaan sydäntä vähintään 2-3krt viikossa. Osittainenkin luonnonmukainen ruokinta on parempi, kuin pelkkä raksuravinto.