Get Adobe Flash player

Raakaruokinta

Raakaruokaresepti - Raakaruoka joka sisältää luuta

 

Alla oleva resepti on suhteutettu raaka-aineiden osalta niiden saatavilla olevien pakkauskokojen mukaan. Siksi määrät saattavat olla omituisia. Mikäli määriä muutetaan, tulee raaka-aineiden suhteet toisiinsa pitää samana.

1kg broilerin jauhelihaa
500g broilerin siipeä jauhettuna
500g broilerin sisäelimiä jauhettuna (sis. 1/3 maksaa, 1/3 sydäntä, 1/3 kivipiiraa)
300g broilerin sydäntä kokonaisena (sydämen suhde maksaan min. 2:1)
2 munan keltuaista
2 tl psylliumkuitua
2dl vettä

Tarvikkeet:

— Tukeva kulho tai iso kattila. Viiden litran teräskattila on todettu hyväksi ja tukevaksi sekoitusastiaksi. Lisäksi se on hygieninen helpon puhdistettavuutensa vuoksi.
— Pitkävartinen kauha tai puuhaarukka massan sekoittamiseen. Puuhaarukka paras!
— Pieni kulho psylliumin turvottamiseen
— Kierrevatkain, tee- ja ruokalusikka
— Juomalasi tms johon munanvalkuaiset on helppo erotella.
— Pakastepusseja (1 litran) tai pieniä pakasterasioita

 

Mittaa ensin psylliumkuitu ja vesi pieneen kulhoon ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Jätä turpoamaan. Sekoita liha, siivet ja sisäelimet kulhossa tasaiseksi massaksi. Mikäli lihoissa on verta tai kudosnestettä, sekoita sekin ruokaan! Myös liha-astioiden huuhdevedet voi laittaa ruokaan. Neste ei ole pahitteeksi. Erottele munankeltuaiset ja laita ne psylliumliman joukkoon, sekoita vispilällä tasaiseksi ja lisää seos ruokaan. Sekoita. Huuhtele psylliumastia pienellä määrällä vettä. Vispilällä saa liman rippeet hyvin kulhon reunoista. Kaada sitten vesi ruokaan ja sekoita.


Pakkaa ruoka kerta-annoksina pakastepusseihin tai -rasioihin ruokalusikalla. Sopiva annos on reilu ruokalusikallinen ruokaa/kissa


Mikäli käytät pusseja, purista niistä ilma pois ennen sulkemista ja litistä ruokapussi lättänäksi. Tämä säästää tilaa pakastimessa ja nopeuttaa sulamista käyttöönottovaiheessa.


Mikäli haluat lisätä esim. kalaöljyn ruokaan, se tulee laittaa psylliumliman joukkoon ennen ruokaan sekoittamista. Samoin vitamiinilisät, mikäli niitä halutaan antaa.

Itse lisään sillointällöin ruokaan monivitamiinijauhetta (Natura Median Multimix Family, luontaiskaupoista), mutta kalaöljyn annan kissoille kapseleina erikseen. Tämä siksi, että meillä kalaöljyn haju karkottaa kissat mikäli se on sekoitettu ruokaan.

Kun ruoka valmistetaan yllä mainitun reseptin mukaan, saa kissa siitä kaiken tarvitsemansa, eikä lisäravinteita (kalaöljyä lukuun ottamatta) tarvita.

Koska raaka-aineiden saatavuus on rajallinen, valmistan ruuan pakastelihoista. Näinollen raaka-aineet joudutaan pakastamaan kahdesti, minkä vuoksi sulatuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan ratkaisevasti vähennä raaka-aineiden ravintoarvoja. Varmuuden vuoksi olen kuitenkin lisännyt tuon vitamiinin ruokaseokseen joka toinen-, joka kolmas kerta. Näinollen ei myöskään vitamiinien yliannostuksesta ole vaaraa.

Optimaalitilanne toki on, että raaka-aineet olisivat tuoreita!!

Edellä mainitulla reseptillä valmistettu ruoka sopii kaikenikäisille kissoille, pennusta vanhukseen! Tämä voi kuulostaa äkkiseltään hullulta, mutta samaa ruokaahan kissaemo ja pennut syövät luonnossakin.

Vitamiinit

Mikäli vitamiinilisää käytetään, tulee sen olla ns. luonnonmukainen valmiste. Ei siis keinotekoisia vitamiineja. Itse olen Anna Multasen ohjeesta käyttänyt Natura Median Multimix Family-monivitamiinijauhetta, jota myydään luontaistuotekaupoissa.

Jauhe on helppo annostella teelusikalla ruoan sekaan. Se myös maistuu kissoille hyvin.

Rasvahapot

Rasvahapot ovat tärkeitä myös kissalle, joten kalaöljyn antaminen on tarpeen. On kuitenkin syytä muistaa paljon puhuttujen omega-3 ja omega-6-rasvahappojen erot ja niiden suhteet.

Nykyisin omega-6:sta saavat helposti liikaa niin ihmiset kuin eläimetkin. Suurina pitoisuuksina omega-6:n on todettu altistavan tulehduksille, kun taas omega-3:lla on niiden ennaltaehkäisemiseen suotuisa vaikutus.

Omega-6:sta on luonnostaan mm. broilerin nahkassa. Itse en ole lähtenyt nahkoja poistamaan esim. siivistä, mutta en myöskään anna omega-6:sta enää ravintolisänä! Käytän Natura Median Higepa-3-turskaöljy-valmistetta, joka sisältää vain omega-3:sta. Lisäksi siinä olevat A- ja D-vitamiini ovat kalaöljyssä luonnostaan olevia vitamiineja, joten niitäkään ei ole valmisteeseen keinotekoisesti lisätty.

Kuidut

Kuitua kissa tarvitsee hyvin vähän. Luonnossa kissan tarpeeseen riittää saaliseläimen (jyrsijän tms) vatsassa oleva vähäinen ruoho- tai vilja-aines. Reseptissä oleva psyllium hoitaa tämän sisäkissan raakaruokinnassa. Lisäksi kissalle kannattaa kasvattaa vehnänorasta tai kauraa, joita kissa syö mielellään puhdistaakseen ruoansulatuselimistöään mm. karvapalloista.

Ruokinta käytännössä

Meillä aikuiset kissat syövät kaksi kertaa päivässä, pennut useammin.

Kerran päivässä kissat saavat em. sekoitettua ruokaa, ja toisella ruokintakerralla jotain muuta raakaa lihaa. Porsaan ja broilerin sydän sellaisenaankin takaavat elintärkeän tauriinin saannin ja broilerin kivipiirat pitävät hampaat kunnossa. Kivipiirat ovat hyvä hammasharja, koska ne ovat sitkeitä. Lisäksi kerran viikossa kissat saava raakoja broilerin siipiä järsittäväksi.

Toisinaan teen kissoille herkkulautasen kuivatuista elimistä, joita ostan lemmikkikaupan koirien herkkupalaosastolta. Kuivattu sydän, maksa ja kalat maistuvat vaihteeksi, eivätkä sisällä lisäaineita.

Raaka-aineiden alkuperä

Kaikkein ihanteellisinta ravintoa kissalle olisi hiiri. Koskapa hiirien saanti sisäkissalle on haasteellista, on tyydyttävä seuraavaksi parhaimpaan vaihtoehtoon.

Broileri on ravintoarvoiltaan tyydyttävin saatavilla olevista lihoista, ja siksi kissojeni ruokavalio koostuu pääosin siitä.

Naudan liha on hyvin hapanta, minkä vuoksi monet kissat oksentavat raa'an naudan lihan lähes heti sen syötyään. Porsaan liha taas sisältää todella paljon omega-6:sta ja on lisäksi hyvin rasvaista minkä vuoksi en suosittele syöttämään sillä kissoja. Suikale tai pari joskun herkkupalana ei toki tapa.

Porsaasta paras osa kissan ruokinnan kannalta on sydän sekä kieli. Molemmat ovat lihaksia, joten niiden syöttämisessä ei tarvitse olla huolissaan yleisestä suosituksesta syöttää elimiä vain kerran viikossa. Porsaan sydän on meillä suurta herkkua, ja kissat saavatkin sitä 2-3krt/vk. Porsaan sydämellä on myös helppo aloittaa pentujen totuttaminen raakaruokaan.

Tautiriski

Raakaruoasta puhuttaessa nousee aina esille raakaruoan mahdollisesti aiheuttamat bakteerit ja loiset. Pelko on sikäli turha, että raakaruokaa syövä kissa ei sairastu ainakaan helpommin kuin teollista ruokaa syövä lajitoverinsa. Tämä johtuu siitä, että raakaruokaa syövän kissan elimistö on luontaisesti hapan, ja näinollen epäedullinen ympäristö bakteereille ja loisille. Toiseksi, kissan ruunasulatus on lyhyt, noin puolet ihmisen ruoansulatuslimistön pituudesta. Näin ollen jos esim. salmonellabakteeri päätyy kissan happamaan elimistöön, sen lisäksi että sen on hankala kehittyä ja jatkaa tuotantoaan, se poistuu sieltä jo ennen kuin ehtii toimia.

Se, mikä ihmisen ruoansulatuselimistössä viipyy jopa yli kaksi vuorokautta, poistuu kissan elimistöstä 13:a tunnissa.

Mikäli kissan immuunipuolustus on jostakin syystä laskenut stressin, lääkkeiden tms vuoksi, on tautiriski toki olemassa. Se ei kuitenkaan ole sen suurempi kuin muillakaan kissoilla vastaavassa tilassa.

Hinta?

Raakaruokinta maksaa viidelle kissalle yhteensä n. 3,30e /päivä. Pärjää siis myös hintavertailussa teolliselle märkäruualle. Aikaa se vie yhteensä pari tuntia kuukaudessa, itse teen reseptissä mainitun satsin pari kertaa kuussa. Sen lisäksi täytyy vain muistaa ottaa seuraavan ruokintakerran annos sulamaan ajoissa ja tietenkin käydä ostamassa raaka-aineet.

Meidän tarpeisiin on toiminut hyvin Vauhti-Raksu, eli lemmikkiruoka-auto, joka kiertää ympäri maata. Ostan sieltä kerralla kuukauden raaka-aineet pakastimeen. Viiden kissan kuukauden ruokintaan voi ostoslista olla esimerkiksi tällainen:

- broilerin jauheliha 0,5kg x 6
- broilerin sisäelinseos 0,5kg x 3
- broilerin jauhetut siivet 0,5kg x 3
- broilerin sydän kokonainen 0,63kg x 10
- broilerin kivipiira kokonainen 0,63kg x 8
- porsaan sydän jauhettu 0,63kg x 8

Yhteenveto

Nyt kun tietoa on karttunut, en enää uskaltaisi siirtyä takaisin teolliseen ruokaan, niin kaukana se tuntuu olevan kissan luonnonmukaisesta ravinnosta. Kissani ovat pirteitä, leikkisiä ja terveitä ikään katsomatta, turkit kiiltävät ja hampaat ovat kunnossa. Eläinlääkäriä ei ole rokotuksia lukuunottamatta juuri tarvittu ja kissojen jätösten määrä on vähäinen.

En toki väitä, että kissa pysyy varmasti täysin terveenä raakaruoalla, mutta siihen on mielestäni paremmat edellytykset kun kissa syö mahdollisimman lajityypillistä ravintoa. Alkuun pääsee helposti esim. ostamalla Michellen kirjan, josta löytyy kaikki oleellinen raakaruokintaan liittyen aina alkaen eri lihojen ravintosisällöstä. Sivujeni linkit-osiosta löytyy polkuja joista saa myös apua.

Mikäli olen saanut yhdenkin kissan omistajan miettimään lemmikkinsä ruokintaa uudessa valossa, olen onnistunut tavoitteessani. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan!